SAMLAD INFORMATION TILL DIG SOM SPRINGER HÖGA KUSTEN TRAIL


 

Här har vi samlat information om Höga Kusten Trail Original 2023. Vi skulle rekommendera dig att läsa igenom denna sida för att komma förberedd och få svar på de frågor som kan dyka upp.

Men så kul att du har tagit dig hela vägen hit. Sannolikheten är då förmodligen rätt så stor att du lyckats få tag på en biljett till Höga Kusten Trail Original 43 km. Grattis.

Här har vi samlat den information som är bra att du känner till innan du ger dig ut. Under 2022 kommer starten att vara flygande vilket innebär att det kommer gå bussar löpande från FriluftsByn direkt de är fulla. Vi skulle rekommendera dig som ser Höga Kusten Trail som en tävling eller såktar på en tid under 6 timmar att ta någon av de två första bussarna så spar vi några omspringningar. 

Incheck:
Fre 18:00 – 22:00
Lör 07:00 – 07:45

Cut-Lines:
Entré Syd (25k): 16:00
Skuleberget Östra (37k): 18:00

VAD SOM HÄNDER FÖRE HÖGA KUSTEN TRAIL 43k


 

RESA >>

Det är lätt att ta sig till Höga Kusten Trail. Du hittar alla resealternativen under rubriken “Förberedelser”.

BOENDE >>

Du hittar flera boendealternativ, allt från hotell och pensionat till campingstugor under “Förberedelser”. Bor du in FriluftsByn checkar du in i ditt boende 15:00 – 21:00.

PARKERING

Parkering (50 kr) finns direkt innan FriluftsByn.  Lägg parkeringsbevis synligt i fönstret.

INCHECKNING

Samtliga deltagare måste checka in för att få nummerlapp, karta, samt visa obligatorisk utrustning. Incheckning sker i FriluftsByn. Fre 18:00 – 22:00 samt Lör 07:00 – 08:00.

FÖRKVÄLL

Se till att dyka upp redan på Fredag kväll för incheckning, se målgång på Twin Peaks, härligt häng med levande musik på Innergården och i Vardagsrummet.
Skönt häng >>

FÖRSNACK

Fredag klockan 20:00 går vi igenom loppet samt får tips från Icebug och Haglöfs.
Tips och inspiration >>

MAT

Fredag kan du äta burgare på FriluftsByns innergård eller pastaladda i Vardagsrummet. 
Program 2023 >>

BANA

Banan är väl markerad och går längst befintliga leder. Du har dock ett eget ansvar att hålla uppsikt där stigar möts och korsas. Vi går igenom banan under försnacket. 
Banan Höga Kusten Trail Original >>

VAD SOM HÄNDER UNDER HÖGA KUSTEN TRAIL 43k


 

BUSSAR TILL START

Samtliga incheckade deltagare åker buss från FriluftsByn till starten. Fyra bussar avgår löpande mellan 07:30 och 08:30*. Vi rekommenderar att du som planerar att springa under 6 timmar åker någon av de två första bussarna.  Det tar ca 15 minuter till starten vid E4:an nedanför Entré Väst.

START

Efter att du tagit buss till startområdet (du kan ej ta egen bil eller egen skjuts) så kan du starta från 08:00. Därefter ger du dig ut på banan när du är redo, dock senast 09:00. Det innebär att deltagare på de första två bussarna kommer starta tillsammans. Har du frågor får du hjälp av startfunktionärer. 

TOALETTER

Toaletter finns 3 km från start direkt vid Entré Väst till nationalparken, vid Tärnättvattnet, Tärnättholmarna, Entré Syd, vid FriluftsByns Toppstuga samt vid start och målgång vid FriluftsByn. Dessa är markerade på din karta du får vid incheckning.

SKRÄP

Allt du tar med dig ut i naturen tar du med dig tillbaka. Papperskorgar finns i FriluftsByn. En stor del av möjligheten att få arrangera ett lopp genom Världsarvets höjdpunkter är kravet att ingen lämnar efter sig skräp i naturen. 

SJUKVÅRD

Sjukvårdare kommer finnas vid Slåttdalsskrevan där ni passerar två gånger samt vid Entré Syd. Vid eventuell skada kommer de först använda artiklar från din obligatoriska utrustning. Ta med den utrustningen! Du kommer få nummer till sekretariat när du checkar in.

BRYTA LOPPET

Du kan endast bryta loppet vid Entré Syd samt vid vätskestationen vid Skuleberget Östra. Transport till målgång sker när tillfälle ges. Under tiden håller du dig varm med obligatorisk utrustning.

ENERGI & VATTEN

Höga Kusten Trail Original har tre energistationer. Du kan läsa mer om dessa här: Banbeskrivning Höga Kusten Trail Original >>

CUT-LINES

Klockan 16:00 stänger vi loppet vid Entré Syd (27k) och klockan 18:00 stänger vi banan vid Skuleberget Östra (. Vi gör det för din och arrangemangets säkerhet. Samtliga deltagare som anländer efter cut-lines behöver bryta loppet och kommer skjutsas till FriluftsByn. 

KORSA E4

Höga Kustenleden korsar E4:an strax innan Skuleberget. Var försiktig då du korsar vägen. Det är god sikt åt båda håll men bilar och lastbilar kommer i hög fart. Var försiktig!

MÅLGÅNG / PUBLIK

Sista delen av loppet går upp för Skulebergets sydsida. Detta är en riktig utmaning och bästa platsen för publik. Höj händerna i luften. Du gjorde det. Tips för Publik >>

VAD SOM HÄNDER EFTER HÖGA KUSTEN TRAIL 43k


 

MÅLGÅNG

Målgången sker på toppen av Skuleberget vid Toppstugan.
Läs mer: Publik >>

TOPPSTUGAN

FriluftsByns Toppstuga erbjuder luncher, fika och har fullständiga rättigheter. Toppstugan har öppet 11:30 – 21:00 under Höga Kusten Trail.
Läs mer: Toppstugan >>

PEPP-PROMENAD

Ta en pepp-promenad ner för Skuleberget (1,3 km) till FriluftsByn och heja på övriga deltagare påväg upp för Skuleberget.

SKULEBERGETS LINBANA

Skuleberget linbana håller öppet 11:00 – 21:00 under Lördagen.
Skulebergets Linbana >>

DUSCH OCH BAD

Det finns duschar i FriluftsByn (10 kr). Vill man kan man även ta ett uppfriskande dopp i Gällstasjön direkt vid FriluftsByn.

AFTER-TRAIL

En stor del av upplevelsen är just hänget efter loppet. Kom förbi Innergården och Vardagsrummet. Öppet för både deltagare och allmänhet. 
Skön Gemenskap >>

PRISUTDELNING

18:00 på After-Trail i FriluftsByn delas priser ut tlll topp-3 i herr- och damklassen.

MER HÖGA KUSTEN >>

Medan du ändå är i Höga Kusten – passa på att ge dig ut på lite fler, och kanske även lite lugnare, äventyr.

HÖGA KUSTEN TRAIL
ORIGINAL 43k

De allra flesta anländer på fredag kväll för att vara med på förkvällen, loppgenomgången samt för att se deltagare i Twin Peaks gå imål. Många stannar till söndag för att vara med på After-Trail och uppleva lite mer av Höga Kusten. 

EN HELG - TVÅ LOPP

Den första helgen i September är det som tradition bjuder dags för Höga Kusten Trail. Helgen 2023 innefattar två lopp - På fredag arrangeras Twin Peaks 25k och på lördag Original 43k. Klicka in här nedan för allt du behöver veta inför respektive upplevelse.

Fre 1:a Sept 2023
25 kilometer av njutning och kamp tillsammans med likasinnade. Det blir en härlig upplevelse och du har 6 timmar på dig att springa, jogga och snabbvandra genom några av Höga Kustens höjdpunkter.
Startplats: 895 kr

 

Lör 2:e Sept 2023
43 kilometer genom Höga Kustens höjdpunkter är en fantastisk upplevelse men också en ordentlig utmaning. Men du har 12 timmar på dig och stämningen är svår att beskriva - det här blir ett minne för livet!
Startplats: 995 kr

ALLT INFÖR
HÖGA KUSTEN TRAIL

Här har vi samlat information och tips som kommer göra Höga Kusten Trail till en härlig upplevelse. Se till att även läsa igenom Deltagar PM för respektive lopp samt gå med i facebook gruppen "High Coast Trail Runners" för löpande tips och inspiration.