EN UPPLEVELSE FÖR ALLA

Höga Kusten bjuder på upplevelser för alla. Både löpare, joggare, snabbvandrare och inte minst för dig som följer med och hejar på. Ta med vännerna, familjen och varför inte även föräldrarna till en härlig upplevelse.

Här kommer lite tips som kommer ge en helt underbar upplevelse.

PUBLIK: TWIN PEAKS 25k

Starten går från Entré Syd. Starten kommer att gå ner för en brant stig och det kommer vara svårt att se mycket av starten. Istället är det mycket bättre du möter upp längst leden eller vid målgång. Beroende på hur snabbt den deltagare du följer tar sig fram så kommer du kunna möta upp en eller två gånger längst sträckan. De bästa platserna för besökare är: 1. Målgången i FriluftsByn 2. Slåttdalsberget/Slåttdalsskrevan 3. Skulebergets topp

MÅLGÅNG TWIN PEAKS: FRILUFTSBYN

Den absolut bästa plats att följa Höga Kusten Twin Peaks 25k är faktiskt FriluftsByn där deltagarna går imål. Det är i alla fall här de flesta brukar samlas. Vill du uppleva Skuleberget eller Skuleskogens Nationalpark så är det helt klart enklast att göra det före målgång. Då det kommer vara många bilar parkerade vid nationalparken så är risken stor att du missar målgång om du väljer att ge dig ut längst sträckan.

1. FriluftsByn

FriluftsByn är platsen för incheck och kartgenomgång samt målgång under Twin Peaks. Om du hänger kvar här så finns gratis minigolf och en lekplats samt möjlighet att hyra kanot. Du kan även passa på att göra ett besök på Naturum som ligger en 2 km promenad bort. I FriluftsByns reception kan du köpa fika och mättande paninis. I Docksta hittar du även Docksta Baren och Kustgrillen om du vill besöka en lunchrestaurang. FriluftsByn öppnar After-Trail klockan 18:00 och då går det att köpa mat och dryck vid målgång. 

2. Slåttdalsberget & Skrevan

Vill du ge dig ut och heja på deltagare i Twin Peaks under loppet så är Slåttdalsberget den absolut bästa platsen. Här har deltagarna sprungit rejält uppåt länge och tempot brukar vara lite lugnare så ni hinner växla några ord och även kanske jogga med en stund. För att du ska hinna vandra upp till Slåttdalsberget bör du ha börjat vandra cirka 14.00. Om du väljer att ge dig ut till Slåttdalsberget eller Slåttdalsskrevan finns risken att du inte hinner tillbaka till målgången.
Mer info: Vandra Slåttdalsskrevan >>

3. Skuleberget

Sett från FriluftsByn så består Skuleberget egentligen av två bergstoppar lilltoppen som du når efter ca 1,2 km (litoberget) och stortoppen som du når efter 2,5 km vandring längst Höga Kusten Stigen. Deltagarna i Twin Peaks kommer att ta sig upp på den östra bergsstigen, nå toppen och sedan springa ner Höga Kusten Stigen – från toppen ner mot lilltoppen och sedan ner för målgång i FriluftsByn.

Om du tänker ta emot vid målgång så kan du passa på att ta en tur till toppen och tillbaka medan deltagarna springer loppet (toppstugan är dock stängd fredag men är öppen lördag) sedan hinna ner till målgång i god tid innan deltagarna går imål. Om du vill heja på deltagarna på toppen kommer du inte hinna ner till målgången såvida du inte håller samma tempo som den person du hejar fram. 
Mer info: Vandra Höga Kusten-Stigen >>

PUBLIK: HÖGA KUSTEN TRAIL 43k

Då det inte finns parkeringsplatser vid starten så kommer du inte kunna heja på deltagare vid starten som också går rätt snabbt. Däremot kan du såklart ge dig ut i nationalparken för att heja på, då bör du välja Slåttdalsberget. Den absolut bästa platsen för publik är dock toppen av Skuleberget där deltagarna först passerar en gång innan de går imål efter att ha vänt nere i FriluftsByn.  

MÅLGÅNG TRAIL 43k: TOPPEN AV SKULEBERGET

Den absolut bästa plats att följa Höga Kusten Trail 43k är på toppen av Skuleberget. Du tar dig upp genom att vandra den 2,5 km magiskt vackra Höga Kusten Stigen som utgår från FriluftsByn. Toppstugan öppnar servering 12:00 och den första deltagaren bör nog komma strax efter 13:00 och sedan fortsätter en strid ström av jubel. Toppstugan är öppen 12:00 – 18.00 men håller även lite extra öppet mellan 18:00 och 21:00 med något mindre kapacitet men ändå fullgod service. 

1. Skulebergets Topp

Den bästa platsen att följa loppet då deltagarna först kommer att komma upp från den östra bergsstigen för att sedan ta sig ner längst Höga Kusten Stigen mot FriluftsByn och därefter avsluta upp för servicevägen vid slalombacken. Här kan du njuta av makalösa vyer, fika och äta i Toppstugan (öppnar 12:00) heja på när man behöver det som mest samt ta emot vid målgång.

Då linbanan inte är i bruk under 2019 är det bästa tipset att vandra Höga Kusten Stigen upp (2,5 km – räkna med ca 90 min ) sedan ta servicevägen (1,3 km) vid slalombacken ner och heja på de som är påväg upp mot målgången. 
Mer info: Vandra Höga Kusten Stigen >>
Mer info: Vandra till målgång m yngre barn >>
Mer info:
Skulebergets Toppstuga >>

2. Slåttdalsberget/Skrevan

Vill du ge dig ut och heja på längst loppet så är Slåttdalsberget den absolut bästa platsen. Här kommer deltagarna passera två gånger, först kommer de komma från syd till nord och efter att varit ute vid Tärnättholmarna kommer de att komma upp en andra gång, denna gång från Slåttdalsskrevan. 

Slåttdalsberget är en perfekt plats att ge sig ut på tidigt på morgonen, du bör ha lämnat Entré Syd senast 08:30 för att hinna upp på toppen av Slåttdalsberget och hejja på deltagarna när de kommer första vändan. Därefter kan du ge dig tillbaka och ta dig upp på Skulebergets topp för att heja på deltagarna när de först passerar därefter går imål. 
Mer info: Vandra Slåttdalsberget och Slåttdalsskrevan >>

ALLT INFÖR
HÖGA KUSTEN TRAIL

Här har vi samlat information och tips som kommer göra Höga Kusten Trail till en härlig upplevelse. Se till att även läsa igenom Deltagar PM för respektive lopp samt gå med i facebook gruppen "High Coast Trail Runners" för löpande tips och inspiration.