Höga Kusten Trail

BANBESKRIVNING
ORIGINAL 45k 

Välkommen till ett rejäl utmaning och ett minne för livet. Höga Kusten Trail Original 45k består av fyra etapper med tre energistationer. Då vi inför 2024 drar om banan kommer vi att direkt snön smälter kontrollmäta samt skapa filer så du kan ladda ner sträckan.

Denna sida är under uppdatering!

Etapp 1: 15k
ENTRÉ VÄST
– TÄRNÄTTHOLMARNA

Starten sker vid E4:an nedanför Entré Väst. Därefter tar vi oss över Stampberget förbi Slåttdalsskrevan och ner mot Tärnättvattnen och slutligen ut mot Tärnättholmarna.

Etapp 1: 11k
TÄRNÄTTHOLMARNA
– ENTRÉ SYD

Från Tärnättholmarna tar vi oss upp från Näskebodarna en andra tur förbi Tärnättvattnen och Slåttdalsskrevan för att sedan över Slåttdalsberget ta oss till Entré Syd.

Etapp 3: 12k
ENTRÉ SYD
– SKULEBERGET ÖSTRA

Från Entré Syd följer vi Höga Kustenleden mot Skuleberget. Nytt för 2024 är att vi tar oss över Getsvedjeberget, passerar Höga Kusten Kajakcenter och sedan springer en tunnel under E4:an till Skuleberget Östra, Naturum  och Via Ferrata.

Etapp 4: 7k
SKULEBERGET ÖSTRA
– FRILUFTSBYN – MÅLGÅNG

Från Skuleberget Östra tar vi oss upp Östra Bergsstigen för vårt första besök på toppen. Därefter tar vi Höga Kusten Stigen / Södra Bergsstigen ner till FriluftsByn och bort mot linbanan där linbanestigen tar oss upp till målgång på toppen av Skuleberget.

Etapp 1: 15k

ENTRÉ VÄST – TÄRNÄTTHOLMARNA

Den första etappen i The Original 45k utgår från Entré Väst i Skuleskogens Nationalpark. Efter en inledande sträcka på skogsbilväg där du får chans att hitta ditt tempo går banan över till stig och vi tar sikte på Skrattabbortjärnen för att därefter bege oss upp för Stampberget. Från Stampberget sticker vi ner i Slåttdalen och svänger av upp mot Slåttdalsskrevan, passerar Tärnättvattnen och Skravelbäcken och följer sedan kusten ut mot Tärnättholmarna för den första energistationen.

Etapp 1 kombinerar djupa skogar och raviner, dramatiska kustnära berg och en skimrande kust.

STARTEN

Vi åker alla bussen till starten vid den stora parkeringen vid E4:an / Entré Väst där det är fri start. Dvs du startar när du är redo och då börjar även just din tidtagning. 

ENTRÈ VÄST

Första ca 2,5 kilometerna går på skogsbilväg. Det är en bra sträcka att hitta ditt tempo. Därefter beger vi oss in i Skuleskogens Nationalpark.

SKRATTABBORTJÄRNEN

Väl inne i Nationalparken sätter vi av mot Skrattabbortjärnen. Efter tjärnen svänger vi av vänster och vi börjar en långsam bestigning av Stampberget.

STAMPBERGET

Från Stamberget möts vi av mäktiga vyer över Världsarvet Höga Kusten. Ta det försiktigt ner för berget och ta sedan vänster mot Skrevan.

SLÅTTDALSSKREVAN 1/2

Vi kommer fram till Slåttdalsskrevans södra mynning och du kan blicka ner i denna mäktiga formation innan vi följer stigen runt skrevan.

TÄRNÄTTVATTNET 1/2

Stigen ner mot Tärnättvattnen går på blankspolade klipphällar men också i ordentligt stenig terräng. Var försiktig var du sätter fötterna.

SKRAVELBÄCKEN

Från Tärnättvattnen fortsätter det brant ner mot havet och vi springer bron över Skravelbäcken. Detta är din chans att fylla på vatten.

TÄRNÄTTHOLMARNA

När du når kusten följer du markeringen åt höger och snart är du vid Tärnättholmarna och energistation Nr1. Du har fickat första etappen.

Etapp 1: Vårt första utsiktsberg är Stampberget som inte bara ger mäktiga vyer ut mot havet. Du kommer även få en försmag av Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget som du har rakt i blickfånget.

Etapp 1: Vi passerar Slåttdalsskrevan två gånger. Den är numera stängd på grund av rasrisk men redan vid första besöket där vi kommer söderifrån får vi en häftig känsla av denna formation.

Etapp 1: Efter Slåttdalsskrevan kommer vi ner till vackra Tärnättvattnen och därefter bär det av än mer utför ner mot kusten och Tärnättholmarna.

ENERGISTATION 1: 15km
När du kommer fram till Dal når du även den första energistationen med Proteinbar, chokladboll och vatten.

Etapp 2: 11k

TÄRNÄTTHOLMARNA
– ENTRÉ SYD

Efter att fyllt på med ny energi ute vid vackra Tärnättholmarna är det dags att uppleva fler vackra platser. Vi tar sikte mot Näske fäbodar men viker av strax innan för att ta en andra runda förbi Tärnättvattnen och Slåttdalsskrevan. Strax efter Slåttdalsskrevan viker vi vänster av upp på Slåttdalsberget och får njuta av otroligt vackra vyer över världsarvet. Därefter tar vi oss tillbaka ner mot havet och Kälsviken för att sedan ta oss upp till etappslutet vid Entré Syd där du hittar Energistation nr 2.

Etapp 2 bygger vidare med fler dramatiska stigningar och mot slutet av etappen kommer du springa på Slåttdalsberget med utsikt över havet. Det är vackert. Riktigt vackert och du kommer vilja stanna och ta bilder.

TÄRNÄTTHOLMARNA

Vi lämnar Energistationen och fortsätter mot Näskebodarna. Efter en inledningsvis brant stigning blir det skön stiglöpning.

NÄSKEBODARNA

Direkt innan Näskebodarna följer du markeringen som tar oss från kusten och upp mot Tärnättvattnen. Klipphällar varvas med stigar.

TÄRNÄTTVATTNEN 2/2

Vi passerar återigen Tärnättvattnen mitt i Nationalparken och här kommer ni som är snabba att kunna peppa deltagare som passerar för första gången.

SLÅTTDALSSKREVAN 2/2

Denna gång anländer vi norrifrån och vi skulle tipsa att du tar en liten sväng in till Skrevan för att se den även från denna vinkel innan du återigen tar dig runt denna mäktiga formation.

SLÅTTDALSBERGET

Direkt efter Skrevan pekas du upp på Slåttdalsberget och nu väntar återigen mäktiga vyer över Höga Kusten. Ha mobilen redo för här kommer du ta bilder.

KÄLSVIKEN

Från Slåttdalsberget fortsätter vi ner mot havet och Kälsviken, en under sommaren populär badplats i Nationalparken. Härifrån viker vi av upp mot Entré Syd.

ENTRÉ SYD

Du fixade det. Jäklar så bra jobbat. Vid Entré Syd fyller vi på med ny energi, peppar varandra och tycker att vi är allmänt grymma.

Etapp 2: Från Tärnättholmarna beger vi oss bort mot Näskebodarna. Därefter lämnar vi återigen kusten och får nya dramatiska vyer.

Etapp 2: När vi passerar Slåttdalsskrevan för andra gången, missa inte den ca 100 meter avstickaren till den norra porten för att komma ännu närmre.

Etapp 2: Efter Slåttdalsskrevan viker vi av upp på Slåttdalsberget. Ett av Höga Kustens mest populära utsiktsberg. Etappen avslutas vid Entré Syd.

ENERGISTATION ENTRÉ SYD (26k)
Vid Energistation Entré Syd kan du ladda upp med vatten, sportdryck, proteinbar och banan.

CUT-LINE ENTRÈ SYD
Klockan 16:00 drar vi linan vid Entré Syd. Det betyder att du har 7 timmar på dig att klara loppets första 26 kilometer. Om du kommer fram till entré Syd efter 16:00 kommer du få transport tillbaka till FriluftsByn för din och arrangemangets säkerhet.

Etapp 3: 12k

ENTRÉ SYD –
SKULEBERGET ÖSTRA

Efter att upplevt samtliga av Nationalparkens höjdpunkter är det dags att ta sikte på Skuleberget. De första tre kilometerna går längst skogsbilväg innan Höga Kustenleden svänger av höger när vi passerat byn Käl. Därefter slingrar vi oss vidare där vi först tar oss över Getsvedjeberget med den populära Predikstolen, under en tunnel under E4:an och snart är vi framme vid Skuleberget Östra och den tredje energistationen. 

Nytt för 2024 är att The Original distansen numera även går över Getsvedjeberget där du har en chans att uppleva Predikstolen.

ENTRÉ SYD

Vi tackar Nationalparken för en helt fantastisk upplevelse och med ny energi inleder vi med lite grusväg på 3 kilometer.

VÄGEN GENOM KÄL

Grusvägen tar oss genom byn Käl och 500 meter efter byn viker Höga Kustenleden som också går längst vägen, av höger och blir återigen stig.

HÖGA KUSTENLEDEN

Höga Kustenleden är en relativt ”skravelfri” stig och cirka 6 kilometer in i etappen (3 kilometer från när vi lämnat grusvägen) har leden fått en ny sträckning och leder oss upp för Getsvedjeberget.

GETSVEDJEBERGET

Vi kommer upp på Getsvedjeberget norrifrån och på toppen väntar den karaktärisktiska Predikstolen. Därefter tar vi oss ner på bergets södra sida och når Skulebergets Havscamping.

TUNNELN

Från campingen passerar vi Höga Kusten Kajakcenter och viker sedan av in på en stig som sedan tar oss under E4:an och fram till byn Berg där vi svänger av höger mot Naturum och energistation nummer 3.

SKULEBERGET ÖSTRA

Etappen avslutas på Skulebergets östra sida vid Naturum och Via Ferrata anläggningen. Här kan vi fylla på energi i energistationen och blicka upp mot den kommande utmaningen – Skuleberget.

Etapp 3: Från Entré Syd inleds Höga Kustenleden med ca 3 km grusväg för att sedan efter byn Käl vika av in i skogarna och vi är tillbaka på stigar. 

Etapp 3: Nytt för 2024 är att Original 45k distansen även tar oss upp på Getsvedjeberget där vi även får uppleva den populära Predikstolen.

Etapp 3: Efter Getsvedjeberget passerar vi Skuleberget Havscamping och Höga Kusten Kajakcenter och följer sedan gång och cykelbanan som går under E4:an. Etappen avslutas vid Skuleberget Östra. 

ENERGISTATION SKULEBERGET (38k)
Loppets tredje energistation ligger vid Naturum / Via Ferrata på Skulebergets östra sida. Här finns vatten, sportdryck, chokladboll och saltgurka.

CUT-LINE SKULEBERGET
Klockan 18:00 dar vi linan vid Skuleberget Östra. Det betyder att du har 9 timmar på dig att ta dig de första 37 kilometrarna. Det fixar du. Om du kommer fram efter 18:00 hjälper vi till med transport tillbaka till FriluftsByn. 

Etapp 4: 7k

SKULEBERGET ÖSTRA
– FRILUFTSBYN
– MÅLGÅNG PÅ TOPPEN

Då är vi redo. Vi står vid foten av Skuleberget och blicka upp. Vi ska upp till toppen via Östra Bergsstigen sedan ner Höga Kustenstigen / Södra Bergsstigen till FriluftsByn för att slutligen ta oss bort mot linbanan och avsluta med Linbanestigen upp till toppen. Det här är tufft – men det går och du kommer vara så otroligt nöjd när du närmar dig toppen, du hör koskällorna och jublen. Steg för steg nu!

Höga Kusten Trail Original 45k avslutas på toppen av Världsarvet med några av Sveriges absolut vackraste vyer.

SKULEBERGET ÖSTRA

Vi lämnar energistationen vid Naturum och Via Ferrata och fortsätter en bit bort till Östra Bergsstigen.

ÖSTRA BERGSSTIGEN

Östra Bergsstigen är en lömsk och brant stig där man vid minst två tillfällen tror man nått toppen. Kom ihåg att vända dig om ibland  och se landskapet bre ut sig.

TOPPEN 1/2

Tillslut är du uppe och du kommer ut vid den norra utsikten och fortsätter sedan markeringen som tar dig cirka 100 meter nedanför Toppstugan. Du ser målet. Nu är det bara sista svängen kvar.

HÖGA KUSTENSTIGEN

Från vårt första toppbesök tar vi Höga Kustenstigen / Södra Bergsstigen ner. Det här är en riktigt vacker stig som avslutas i FriluftsByn. Sista biten är trappor så var försiktig.

FRILUFTSBYN

Du kommer ut i FriluftsByn och springer genom campingen bort mot Linbanan. Vi förbereder oss mentalt. Nu jäklar.

LINBANESTIGEN

Linbanestigen beskrivs ofta som den enkla familjestigen upp på toppen men efter 43,5 kilometer är det något helt annat. Pannben. Pannben.

TOPPEN 2/2

Linbanestigen blir lite av en enda lång ”cheerzone” då både publik och deltagare tar sig fram på stigen och snart är du framme vid Toppen för en andra gång!

MÅLGÅNG

Koskällor. Publikens jubel. Händerna i luften, bara falla ihop pladask, skrika, gråta eller varför inte en kombination. Vi gjorde det. Helt sjukt!

Etapp 4: Den första turen till Toppen går via Östra Bergsstigen.

Etapp 4:Från Toppen tar vi Höga Kustenstigen / Södra Bergsstigen till FriluftsByn

Etapp 4: Från FriluftsByn tar vi oss till Linbanans dalstation och därefter väntar en andra klättring upp via Linbanestigen.

Etapp 4: Medan några är påväg upp för Linbanestigen är andra påväg ner vilket gör den avslutande kilometern till en enda lång ”pepp-zone”.

Etapp 4: Löpare från fredagens lopp, publik och de som redan gått imål ser till att du får energi som räcker hela vägen fram.

Etapp 4: Stumma ben, kramp, utmattad och samtidigt så otroligt stolt över dig själv. Vilken jäkla bedrift! 

Etapp 4: Booom! Släpp loss allt du har. Jubla, svär, krascha, sätt dig ner och var tyst och undra ”varför?” eller vad nu som faller dig på. Du är imål! 

Etapp 4: På något mirakulöst sätt kommer du snart återuppstå. och gå omkring där på toppen och mingla och dela upplevelser med andra.

MÅLGÅNG
Du gjorde det. Så jäkla imponerande. Medalj och lite snabb energi och snart kommer du börja peppa andra som är påväg in mot mål.

TOPPSTUGAN & AFTER TRAIL
Toppstugan håller öppet från 11:00 – 21:00 och här hittar du måltider, fika, våfflor, glass. Toppstugan har fullständiga rättigheter. Vi fortsätter sedan firandet nere i FriluftsByn under After-Trail.

TILLBAKA TILL
THE ORIGINAL 45k »

DELTAGAR PM
THE ORIGINAL 45k »

BANBESKRIVNING:

3Peaks 15k »

Distansen som tar dig till tre av Höga Kustens mest populära utsiktsberg.

BANBESKRIVNING:

Coast to Summits 25k »

Upplev några av Världsarvets absoluta höjdpunkter.

BANBESKRIVNING:

The Original 45k »

Den totala Höga Kusten upplevelsen. En rejäl utmaning.