BANBESKRIVNING:
HÖGA KUSTEN TRAIL ORIGINAL

Höga Kusten Trail Original 43k består av fyra etapper med tre energistationer.  Här har vi samlat lite information för dig som vill veta mer om banan. 

Etapp 1: 15k
Entré Väst – Tärnättholmarna
Vi startar nedanför Entré Väst för att därefter ta oss in mot Skrattabbortjärnen, upp Stampberget, genom Slåttdalsskrevan och förbi Tärnättvattnet ned orange led mot kusten och sedan höger ut till Tärnättholmarna.

Etapp 2: 11k
Tärnättholmarna – Entré Syd

Från Tärnättholmarna svänger vi av mot Näskebodarna, upp till Tärnättvattnet och skrevan en andra gång sedan upp på Slåttdalsberget och därefter ner mot Kälsviken och upp till Entré Syd..

Etapp 3: 10k
Entré Syd – Skuleberget Östra

Från Entré Syd går Höga Kustenleden först längst grusväg förbi byn Käl för att sedan svänga av höger och återigen bli stig som tar oss fram till Skuleberget. Var försiktig när du korsar E4:an innan Skuleberget..

Etapp 4: 7 k
Skuleberget

Efter att fyllt på energi vid Via Ferrata tar vi Östra Bergsstigen till Toppen och därefter Höga Kustenstigen / Södra Bergsstigen ner till FriluftsByn och bort till Linbanestigen upp till målgång vid Toppstugan. Du fixade det!

ETAPP I: 15k

ENTRÈ VÄST
– TÄRNÄTTHOLMARNA

Vi sätter av längst vägen upp till Entré Väst och ger oss därefter in i Skuleskogens Nationalpark och hela vägen ut till Tärnättholmarna.

ENTRÈ VÄST
Samtliga deltagare åker buss till starten vid Entré Väst där det är fri start. Dvs du startar när du är redo och då börjar även just din tidtagning.

SKRATTABBORTJÄRNEN
Väl inne i Nationalparken sätter vi av mot Skrattabbortjärnen. Efter tjärnen svänger vi av vänster och vi börjar en långsam bestigning av Stampberget.

STAMPBERGET
Från Stamberget möts vi av mäktiga vyer över Världsarvet Höga Kusten. Ta det försiktigt ner för berget och ta sedan vänster mot Skrevan.

SLÅTTDALSSKREVAN 
Slåttdalsskrevan är en mäktig upplevelse men var försiktig ner för trappen och bland blocken i skrevan samt ner mot Tärnättvattnet.

TÄRNÄTTHOLMARNA
Från Tärnättvattnet följer vi orange led mot kusten och passerar Skravelbäcken där det finns vatten. Vid kusten ta höger mot Tärnättholmarna och den energistationen.

ENERGISTATION TÄRNÄTTHOLMARNA
Vatten finns i Skravelbäcken efter 12 km. Vid Tärntättholmarna finns proteinbar och chokladboll (Ingen dryck då det är svårt att transportera dit vätska).


ETAPP 2: 11k

TÄRNÄTTHOLMARNA
– ENTRÈ SYD

Från Tärnättholmarna forstätter vi söderut och svänger sedan av in mot Tärnättvattnen och Slåttdalsskrevan varefter vi ger oss upp på det mäktiga Slåttdalsberget med makalösa vyer. Vi beger oss ner mot Kälsviken och sedan upp en liten grusväg till Entré Syd.

TÄRNÄTTHOLMARNA
Från Tärnättholmarna ger vi oss tillbaka in i parken och svänger av vänster bort mot Näskebodarna för att sedan ta sikte på Tärnättvattnen mitt i parken.

TÄRNÄTTVATTNET
Denna gång når du Tärnättvattnen söderifrån och svänger sedan av upp mot Slåttdalsskrevan. Återigen, var försiktig. 

SLÅTTDALSSKREVAN
Efter att du tagit dig igenom skrevan svänger du vänster efter ytterligare 50 meter längst blå led som tar dig upp för Slåttdalsberget.

SLÅTTDALSBERGET
Den norra stigen upp på Slåttdalsberget är riktigt brant men du har hjälp av vajer som är satt längst stigen. Väl uppe har du makalösa vyer.

KÄLSVIKEN
Från Slåttdalsberget tar du dig söderut hela vägen ut mot kusten och Kälsviken med sin härliga sandstrand. Vik av höger upp grusvägen mot entré Syd.

ENTRÉ SYD
Vid Entré Syd når du loppets andra energistation samt första cut-line. Då måste nå Entré Syd innan klockan XXX

ENERGISTATION ENTRÉ SYD (26k)
Vid Energistation Skuleberget kan du ladda upp med vatten, sportdryck, proteinbar och banan.

CUT-LINE ENTRÈ SYD
Klockan 16:00 drar vi linan vid Entré Syd. Det betyder att du har 7 timmar på dig att klara loppets första 25 kilometer. Om du kommer fram till entré Syd efter 16:00 kommer du få transport tillbaka till FriluftsByn för din och arrangemangets säkerhet.


ETAPP 3: 10k

ENTRÉ SYD
– SKULEBERGET ÖSTRA

Från Entré Syd till Skuleberget Östra har du en något mer lättsprungen etapp. Första kilometrarna längst grusväg innan Höga Kustenleden återigen viker av och blir en stig.

ENTRÉ SYD
När du nått Entré Syd har du avverkat mer än hälften av loppet. Nu väntar en relativt mer lättsprungen etapp till Skuleberget.

VÄGEN GENOM KÄL
Den första biten på etappen går längst grusväg fram till och genom byn Käl. Därefter viker Höga Kustenleden av höger du får återigen springa på stig.

HÖGA KUSTENLEDEN
Ungefär en kilometer innan Skuleberget korsar Höga Kustenleden E4:an. Varje sommar vandrar tusentals personer över här och det är bra sikt. Men du måste ta det otroligt försiktigt.

SKULEBERGET ÖSTRA
Innan du beger dig upp för Skuleberget tar sig alla löpare bort till Via Ferrata / Naturum för den tredje energistationen och loppets andra cut-line.

ENERGISTATION SKULEBERGET (36k)
Loppets tredje energistation ligger vid Naturum / Via Ferrata på Skulebergets östra sida. Här finns vatten, sportdryck, chokladboll och saltgurka.

CUT-LINE SKULEBERGET
Klockan 18:00 dar vi linan vid Skuleberget Östra. Det betyder att du har 9 timmar på dig att ta dig de första 36 kilometrarna. Det fixar du. Om du kommer fram efter 18:00 hjälper vi till med transport tillbaka till FriluftsByn. 


 ETAPP 4: 7k

SKULEBERGET

Från energistationen vid Skulebergets Östra sida väntar det riktiga kraftprovet. Två gånger upp till toppen av Skuleberget.

SKULEBERGET ÖSTRA
Efter Energistation 3 springer du 800 meter tillbaka samma väg du kom från för att därefter vika av upp Östra Bergsstigen 2,5 km upp för Skuleberget. 

TOPPEN
Väl uppe på toppen följer du markeringen. Du springer inte direkt förbi Toppstugan utan kommer passera cirka 100 meter nedanför / öster om Toppstugan dit vi även hänvisar publik. 

HÖGA KUSTEN STIGEN
Från toppen följer du Höga Kustenstigen / Södra Bergssstigen ner till FriluftsByn. Det här är en populär vandringsled så visa hänsyn till övriga besökare.

FRILUFTSBYN
Väl nere i FriluftsByn springer du genom campingen och bort mot Linbanan för att ta Linbanestigen upp mot toppen. Det här är nog den tuffaste delen av loppet.

MÅLGÅNG
Målgång sker på toppen av Skuleberget framför Toppstugan. Du kommer höra koskällorna ljuda och du orkar såklart hela vägen fram. Du fixade det din hjälte.

MÅLGÅNG
Race T-shirts delas ut redan vid incheck då många gärna springer i tröjan. Diplom fås vid målgång samt chips och recoverydryck.

AFTER–TRAIL
Skulebergets Toppstuga har öppet från 11.30 till 21:00 och här börjar ofta firandet. I Vardagsrummet kan du köpa mat och dryck från klockan 15:00. Bandet drar igång klockan 18:00. Det här vill du inte missa.

HÖGA KUSTEN TRAIL
ORIGINAL 43k

De allra flesta anländer på fredag kväll för att vara med på förkvällen, loppgenomgången samt för att se deltagare i Twin Peaks gå imål. Många stannar till söndag för att vara med på After-Trail och uppleva lite mer av Höga Kusten. 

EN HELG - TVÅ LOPP

Den första helgen i September är det som tradition bjuder dags för Höga Kusten Trail. Helgen 2023 innefattar två lopp - På fredag arrangeras Twin Peaks 25k och på lördag Original 43k. Klicka in här nedan för allt du behöver veta inför respektive upplevelse.

Fre 1:a Sept 2023
25 kilometer av njutning och kamp tillsammans med likasinnade. Det blir en härlig upplevelse och du har 6 timmar på dig att springa, jogga och snabbvandra genom några av Höga Kustens höjdpunkter.
Startplats: 895 kr

 

Lör 2:e Sept 2023
43 kilometer genom Höga Kustens höjdpunkter är en fantastisk upplevelse men också en ordentlig utmaning. Men du har 12 timmar på dig och stämningen är svår att beskriva - det här blir ett minne för livet!
Startplats: 995 kr

LÖPFEST FÖR ALLA

Höga Kusten Trail är en härlig helg fylld av skön gemenskap för både deltagare och medföljande vänner och famil. Makalöst vacker natur, härligt häng på FriluftsByns Innergård, i Toppstugan och i Vardagsrummet samt tips och trix från Haglöfs och Icebug. Se även till att passa på att uppleva mer av Höga Kusten.

UPPLEV VÄRLDSARVET HÖGA KUSTEN >>

Båda distanserna tar dig genom några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Även du som följer med som sällskap kan se fram emot storslagna naturupplevelser.

FÅ TIPS INFÖR LOPPET OCH PÅ UTRUSTNING >>

Icebug och Haglöfs finns på plats för att ge tips inför loppet. De visar även upp sin senaste utrustning och det finns även så några kan få låna.

FÖRKVÄLL, TOPPSTUGAN & AFTER-TRAIL >>

De mysiga förkvällarna, hänget efter målgång och after-trail på kvällarna - en stor del av Höga Kusten trail är den sköna gemenskapen.

KRINGAKTIVITETER >>

Medan ni ändå är i Höga Kusten, passa på att uppleva mer. Paddling, klättring, utflykter eller bara koppla av till makalösa vyer.

ALLT INFÖR
HÖGA KUSTEN TRAIL

Här har vi samlat information och tips som kommer göra Höga Kusten Trail till en härlig upplevelse. Se till att även läsa igenom Deltagar PM för respektive lopp samt gå med i facebook gruppen "High Coast Trail Runners" för löpande tips och inspiration.