”Alltså det här är ett så galet vackert och utmanande lopp.” 
Stina Karlsson

”43 kilometer upp och ner för kustnära berg med makalös utsikt – du har 12 timmar på dig. Det kan gå. ” 
Jerry, FriluftsByn

”Naturen är otroligt vacker, men det är den sköna stämningen innan, under och efter loppet som gör att man kommer tillbaka.” 
Stefan Gustavsson

HÖGA KUSTEN TRAIL

Följ med ut på ett av Sveriges vackraste, mest utmanande och mest stämningsfulla upplevelselopp.


 

När: Lör 3:e Sept 2022

Var: FriluftsByn, Höga Kusten

PRIS: 995 kr. ink race T-shirt.


 

Makalöst vacker natur
Vi upplever 43 km av Världsarvets höjdpunkter. Du har 12 timmar på dig.

Gemenskap
Vi kör flygande start för att minska på tävlingskänslan och så att du kan fokusera på att få en upplevelse som passar dig.

Få bra tips
Både Haglöfs och Icebug finns på plats för att dela tips och berätta mer om utrustning som förhöjer upplevelsen.

Avsluta på Toppen
Original 43k kan ha Sveriges mäktigaste och tuffaste målgång. Toppen av Skuleberget där också firandet börjar.

Skönt häng
En lika stor del av äventyret är att hänga i FriluftsByn med vänner och likasinnade. Många kommer redan några dagar innan.

After-Trail
På fredag kan du hänga på förkvällen där Twin Peaks även firar sina bedrifter. På lördag kör vi en gemensam after-trail för båda loppen.

Slå på filmen för att få en känsla av Höga Kusten Trail: Original 43k. Du hittar fler filmer här >>

OM HÖGA KUSTEN TRAIL

Höga Kusten Trail är en helt fantastisk upplevelse där du har 12 timmar på dig att ta dig 43 kilometer genom världsarvet Höga Kusten. Denna löpning, jogging och snabbvandring har idag blivit en av de mest populära i Sverige och sociala medier är fyllda med härliga beskrivningar där gemenskapen verkar vara en lika stor del av upplevelsen. Vi samlas på förkvällen, laddar upp och hejar in deltagarna i Höga Kusten Twin Peaks. Under loppet möter vi varandra ett antal gånger vilket skapar utbyten av ”high-fives” och peppande ord. För att inte tala om jublet som uppstår när du närmar dig mållinjen på Skulebergets topp.  

43 kilometer på 12 timmar
Höga Kusten Trail är en ordentlig utmaning och kräver bra förberedelser. För att komma i mål behöver du hålla ett miltempo på under tre timmar. Om du snabbvandrar med stavar brukar man klara av det, framförallt om man jobbar på de flacka partierna.

Du behöver inte oroa dig för att springa fel då sträckan följer väl markerade stigar – vi har även förstärkt banan på ställen där man under tidigare år haft en del utmaningar. Däremot måste du ta en titt när du kommer till korsningar och till din hjälp får du ta med dig en karta där du själv ritar ut sträckan innan du ger dig ut.

Det finns såklart även funktionärer längst leden och det finns energistationer där du fyller på med vätska och energi. Du hittar vilken typ av energi som ingår lite längre ner. 

Makalös natur!
Terrängen är väldigt varierande och bitvis väldigt brant och vissa sträckor är ”tekniska” med rötter och klapperstensfält vilket gör löpningen lustfylld. Andra delar följer stigar, andra går på blankspolad stenhavsbotten som stigit hundratals meter ur havet sedan senaste istiden. Många erfarna löpare påstår att sträckan tack vare sin variation har Sveriges mest tekniskt svåra men även roligaste underlag. Vyerna, ja de talar för sig själva. 

SNABBFAKTA

  • Distans 43 km
  • Höjdmeter 1 700 m
  • Cut Line Entré Syd 16:00
    (27 km under 7 timmar)
  • Cut Line Skuleberget Östra: 18:00
    (36 km under 9 timmar)

VIKTIGT

Mål: Skulebergets Topp
In-check Fre: 18:00-22:00
Incheck Lör: 07:00 – 07:45

HÖGA KUSTEN TRAIL
ORIGINAL 43k

De allra flesta anländer på fredag kväll för att vara med på förkvällen, loppgenomgången samt för att se deltagare i Twin Peaks gå imål. Många stannar till söndag för att vara med på After-Trail och uppleva lite mer av Höga Kusten. 

Deltagar PM
Original 43k >>

 Det här händer innan, efter och under Höga Kusten Trail 43 km.

Banbeskrivning
Original 43k >>

Här kommer vi snart uppdatera slutgiltig bansträckning för Höga Kusten Trail 43k.

Program
Höga Kusten Trail 2022 >>

Här får du en överblick kring vad som händer och när saker sker under Höga Kusten Trail helgen 2022.

EN HELG - TVÅ LOPP

Den första helgen i September är det som tradition bjuder dags för Höga Kusten Trail. Helgen 2022 innefattar två lopp - Twin Peaks 25k och Original 43k. Här hittar du allt du behöver veta inför respektive lopp.

TWIN PEAKS 25k >>

2:a Sept 2022
25 kilometer av njutning och kamp tillsammans med likasinnade. Det blir en härlig upplevelse och du har 6 timmar på dig att springa, jogga och snabbvandra genom några av Höga Kustens höjdpunkter.

 

ORIGINAL  43k >>

3:e Sept 2022
43 kilometer genom Höga Kustens höjdpunkter är en fantastisk upplevelse men också en ordentlig utmaning. Men du har 12 timmar på dig och stämningen är svår att beskriva - det här blir ett minne för livet!

TRE ANLEDNINGAR ATT HAKA PÅ!

 

Höga Kusten Trail bjuder på makalöst vacker natur, härligt häng på FriluftsByns Innergård och i Vardagsrummet innan och efter loppen samt tips och trix från Haglöfs och Icebug.

UPPLEV HÖGA KUSTEN >>

Du har gott om tid på dig och under loppen får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här får du en försmak.

FÅ TIPS INFÖR LOPPET OCH PÅ UTRUSTNING >>

Innan loppet träffas vi för att få tips och pepp från både Haglöfs och Icebug. Här hittar du hålltiderna.

SKÖNT HÄNG >>

En stor del av Höga Kusten Trail är de sköna förkvällarna, hänget efter målgång och after-trail. Kolla in det här.