HÖGA KUSTEN TRAIL

Originalupplevelsen och ett av Sveriges mest populära upplevelselopp. 43 kilometer genom Höga Kustens Höjdpunkter bjuder på en härlig utmaning genom världsarvets makalösa natur.

Du har 12 timmar på dig att spring, jogga eller snabbvandra genom Höga Kustens absoluta höjdpunkter innan vi möts upp för att fira bedriften på after-trail.

Välkommen till en unik kombination av kustnära berg, djupa urskogar och en skimrande kust. 2018 tog startplatserna slut under 6 timmar så ställ larmet om du vill följa med!

OM LOPPET

När: Lör 5:e Sept 2020
Startplats: 995 kr
Anmälan: 28/2 kl 18:00 >>
Start: FriluftsByn
Mål: Skulebergets Topp
In-check Fre: 19:00-22:00
Incheck Lör: 07:00-07:30
Bussar till start från FriluftsByn och Skule Naturscen Lör 08:00
Start 09:00

Höga Kusten Trail 2017

Höga Kusten Trail 2016

OM HÖGA KUSTEN TRAIL

Höga Kusten Trail är en helt fantastisk upplevelse där du har 12 timmar på dig att ta dig 43 kilometer genom världsarvet Höga Kusten. Denna löpning, jogging och snabbvandring har idag blivit en av de mest populära i Sverige och sociala medier är fyllda med härliga beskrivningar där gemenskapen verkar vara en lika stor del av upplevelsen. Vi samlas på förkvällen, laddar upp och hejar in deltagarna i Höga Kusten Twin Peaks. Under loppet möter vi varandra ett antal gånger vilket skapar utbyten av ”high-fives” och peppande ord. För att inte tala om jublet som uppstår när du närmar dig mållinjen på Skulebergets topp.  

43 kilometer på 12 timmar
Höga Kusten Trail är en ordentlig utmaning och kräver bra förberedelser. För att komma i mål behöver du hålla ett miltempo på under tre timmar. Om du snabbvandrar med stavar brukar man klara av det, framförallt om man jobbar på de flacka partierna.

Du behöver inte oroa dig för att springa fel då sträckan följer väl markerade stigar – vi har även förstärkt banan på ställen där man under tidigare år haft en del utmaningar. Däremot måste du ta en titt när du kommer till korsningar och till din hjälp får du ta med dig en karta där du själv ritar ut sträckan innan du ger dig ut.

Det finns såklart även funktionärer längst leden och det finns energistationer där du fyller på med vätska och energi. Du hittar vilken typ av energi som ingår lite längre ner. 

Makalös natur!
Terrängen är väldigt varierande och bitvis väldigt brant och vissa sträckor är ”tekniska” med rötter och klapperstensfält vilket gör löpningen lustfylld. Andra delar följer stigar, andra går på blankspolad stenhavsbotten som stigit hundratals meter ur havet sedan senaste istiden. Många erfarna löpare påstår att sträckan tack vare sin variation har Sveriges mest tekniskt svåra men även roligaste underlag. Vyerna, ja de talar för sig själva. 

VAR EXTRA FÖRSIKTIG

 • På klippor och rötter vid regn.
 • Ner för Stampberget
 • Ner för Slåttdalsberget
 • När du korsar E4:an vid Skuleberget
 • Ner för Skuleberget

SNABBFAKTA

 • Distans 43 km
 • Höjdmeter 1 700 m
 • Deltagare 1 000 pers
 • Anmälan >>
 • Cut Line* Entré Syd 25k: 16:00
  (25 km under 7 timmar)
 • Cut Line* FriluftsByn 41k: 20:00
  (41 km under 11 timmar)

*Om du inte passerar Cut Line innan utsatt tid får du bryta loppet. Du har 9 timmar på dig att ta dig till första cut-line efter 25 km.

HÖGA KUSTEN TRAIL: TIPSEN DU INTE VILL MISSA!

Slå på filmen ovan och få tips på hur du bäst genomför Höga Kusten Trail. För fler tips kolla in Förberedelser >>

MAKALÖS NATUR >>

2016 röstades Höga Kusten fram till Sveriges vackraste natur och under både Twin Peaks 25k och Trail 43k kommer du få uppleva Höga Kustens höjdpunkter. Djupa skogar, mäktiga berg och en skimrande kust. Se till att telefonen är fulladdad!
Mer om naturen: Upplev Höga Kusten >>

LÖPSKOLOR & SEMINARIER >>

Löpskolor, seminarier och produktutställningar. Intersport och Icebug finns på plats för att dela med sig av tipsen som kommer kanske kommer göra dina löpupplevelser än skönare.
Mer info: Löpskolor och Seminarier >>

 

SKÖN GEMENSKAP >>

Vad händer när 1 500 löpare och joggare samlas mitt ute i naturen? Ja du, det som händer i skogen stannar i skogen. Men låt oss säga att det blir en jäkla massa skoj!
Mer info: Förkväll, After-Trail och mycket mer >>

 

KOM FÖRBEREDD!

Se till att ha koll på vad som händer före, under och efter HKT. Kom förberedd och spar energi till upplevelsen.

1. FÖRE HKT >>

Parkering, förkväll, incheckning, obligatorisk utrustning och bagageinlämning.

2. UNDER HKT >>

Bussar till starten, checkpoints, vätska och energi och målgång.

3. EFTER HKT >>

Målgång, bagageutlämning, duschar, After-Trail.

Höga Kusten Trail 2019 startar vid entre väst. Ni följer befintliga stigar och kommer därefter ut ur Entré Syd där ni följer Höga Kusten Leden till Skuleberget. Den första delen efter Entré Syd går längst grusväg. Vid Skuleberget tar ni först en sväng till Via Ferrata / Naturum och fyller på med energi innan ni ger er upp för den östra bergsstigen och springer ner Höga Kusten Stigen och rundar FriluftsByn och tar slalombacken upp till målgången på Toppen. Vi går igenom karta på plats. 

Du kan även få en kartgenomgång redan nu: 
Kartgenomgång Höga Kusten Trail 2019 >>

ENERGI OCH VATTEN >>

Varje deltagare ska vara självförsörjande under Höga Kusten Trail, det vill säga bära med sig sin egen energi och vätska. Vid checkpoints och utvalda platser kommer du även att kunna fylla på med vatten, chokladbolla, energidryck, energibar, saltgurka eller banan. (Det finns ingen vätska vid checkpoint Tärnättholmarna, fyll på vid Skravelbäcken strax innan)

Med 1 000 deltagare och många av checkpointsen ligger mitt i skogen har vi ransonerat mängden energidryck och energi per deltagare då transporterna in i naturreservatet och världsarvet är begränsat. Ransonering är även till för att säkerställa att även personer längre bak i loppet kan vara säkra på att få energi. Mer information kommer innan loppet.

SNABBFAKTA

 • 12 km Skravelbäcken: Vatten
 • 16 km Tärnättholmarna:
  Gainomax Proteinbar och chokladboll (Ej vätska)
 • 23 km Slåttdalsbäcken: Vatten
 • 25 km Entré Syd:
  Vatten, Enervit Sportdryck, Gainomax Proteinbar, banan
 • 35 km Skuleberget:
  Vatten, Enervit Sportdryck, chokladboll och saltgurka.
 • 41 km FriluftsByn: Vatten
 • 43 km Målgång: Gainomax Recoverydryck och chips.

Höga Kusten Twin Peaks 25k och Höga Kusten Trail 43k är två av Sveriges vackraste upplevelselopp med makalösa vyer och härlig gemenskap. Du har 6 timmar respektive 12 timmar på dig att klara utmaningarna vilket gör detta till upplevelser som passar även glada motionärer. 

 

HÖGA KUSTEN WINTER TRAIL >>

En makalös vinterupplevelse - 25,35 eller 50k i Februari 2020. Fåtal biljetter kvar.