Starten

Starten sker klockan 09:00. Samtliga deltagare tar sig från FrilufsByn till starten med startbussar. Innan du kliver på startbussen måste du ha checkat in och hämtat ut nummerlapp och karta. Du checkar in Fredag kväll 18:00 – 22:00 eller Lördag 07:00 – 08:00. (Läs mer: Incheckning ) Starbussar avgår från FriluftsByn 08:00 och 08:20 ((Läs mer: Bussar till Starten)  Vid starten tar du en position utefter den tid du planerar att genomföra loppet på. De som planerar att genomföra Höga Kusten Trail på en snabbare tid ställer sig längre fram och de som planerar att njuta lite mer av naturen ställer sig längre bak.

Om Startplatsen

Vi har lagt stor vikt vid att skapa förutsättningar för samtliga deltagare att hitta ett tempo och en passande plats i loppet redan från starten. Detta innebär att vi förlagt starten så att loppets första tre kalorimetrar går längst en grusväg med flera möjligheter att springa om eller bli omsprungen av andra deltagare utan att behöva avvika från stigar. Detta medför dock att det inte finns toaletter eller väderskydd vid starten. Det finns dock gott om toaletter vid incheckning samt vid entrén till Skuleskogens Nationalpark bara tre kilometer in i loppet.

Vid oväder rekommenderar vi att du tar med dig en sopsäck eller dyligt som skydd mot vind och väta. I obligatorisk utrustning ingår vindtät jacka, underställströja, mössar och vantar och detta kan du ha på dig tills några minuter innan startskottet om väderleken är åt det mer kyliga hållet.

Välj en startposition som passar dig

Vid starten kommer du att kunna ställa dig på en startplats som relaterar till den tid du planerar att genomföra loppet på. Du kan välja mellan under sex, sju, åtta, nio, tio eller tolv timmar. På så sätt hoppas vi skapa ett bättre flyt för samtliga deltagare.

Då var det dags för starten

Starten och tidtagningen sker gemensamt. Detta för dock med sig att de som startar längst bak kommer att genomföra ett cirka 150 meter längre lopp. Då detta är andra året och första gången vi har en sådan stor skara deltagare kan det uppstå oförutsedda händelser som gör att starten komma att senareläggas några minuter. Vi gör självklart allt vi kan för att få till en smidig start, men skulle något oförutsett hända hoppas vi att du har överseende för detta.