PLANERA LOPPET

LÖPARE

Ska du springa hela Höga Kusten Trail så krävs det att du är i bra form samt att du har koll på vart du sätter fötterna. Du kommer springa över klapperstensfält, upp för kalottberg och längst slingrande stigar. Några partier är riktigt branta, speciellt ned för Stampberget och ned för Slåttdalsberget. Var riktigt försiktig där.

De två partier vi förmodar du kommer uppleva tuffast är från Tärnättholmarna och hela vägen upp till Slåttdalsberget samt sista sträckan vid Skuleberget. Du får en mil något lugnare löpning mellan Checkpoint Entré Syd och Checkpoint Skuleberget.

JOGGARE

Att jogga 43 kilometer tar på krafterna. Men tack och lov har du gott om tid. Ett förslag är att ta regelbundna små pauser. Du kanske till och med vill ta med dig en enklare lunch? Dela in loppet i etapper och ta lite längre pauser vid Slåttdalsberget, Tärnättholmarna, Slåttdalsberget (andra passagen) och Skuleberget. Då kan du sitta och pusta ut i riktigt vacker natur.

Även om viss energi ingår i loppet så rekomenderar vi att du tar med dig lite extra energi och sportdryck. Var inte heller rädd för att gå vissa partier – speciellt de riktigt branta partierna upp och ner för Slåttdalsberget och Skuleberget.

Du har hela 12 timmar på dig så varför inte sikta på ett upplägg där du joggar en mil på 90 minuter, sedan vilar en halvtimma, jogga ytterligare en mil på 90 minuter och vilar en halvtimma…och sedan fortsätta så runt hela sträckan. Ja då kommer du att komma imål på typ 9 timmar. Lagom till After-Trail.

SNABBVANDRARE

Att snabbvandra kan möjligtvis vara det bästa sättet att uppleva Höga Kusten Trail. Håller du en snitthastighet på 5 km/h så kommer du vara imål precis då trubaduren börjar.

Ta med dig lunch och gör ett lunchstopp vid Tärnättholmarna, ett extra fikastopp blir perfekt på toppen av Slåttdalsberget under den andra passagen. Kanske vill du passa på att jogga en stund här och där då det är mindre kuperat? Ja då är första delen av loppet en bra sträcka, samt sträckan mellan Entré Syd och Skulberget.