SÄKERHET

Även om det finns fler deltagare samt personal vid checkpoints längst Höga Kusten Trail så behöver du klara dig på egen hand en stor del av tiden. Den viktigaste säkerheten ansvarar du själv för.  Se till att inte ta några onödiga risker, stanna när du är trött, ät när du är hungrig och drick regelbundet.

Var noga med dina förberedelser inför loppet och starta inte om du har rygg- eller knäbesvär eller någon annan komplikation, då Höga Kusten Trail kan vara väldigt påfrestande för kroppen. Tänk även på att vara ordentligt utvilad om du ska köra hem direkt efter loppet. För din och andras säkerhet rekommenderar minst åtta timmars sömn innan du kör bil någon längre sträcka.

Säkerhet under Höga Kusten Trail

Höga Kusten Trail går till största delen genom terräng med mobiltelefontäckning men utan möjlighet till markburna transporter. Detta innebär att du vid skada eller sjukdom själv måste se till att få kontakt med funktionär vid checkpoint för att få hjälp. Spara numret 070-540 85 77 i din telefon. Det går direkt till arrangören Jerry Engström och används vid skada. Vid akuta nödfall ringer du SOS Alarm på 112.

Leden har två lite svårare passager – ned för Stampberget och ned för Slåttadalsberget. Se därför till att ta det försiktigt vid dålig sikt och kraftigt regn som innebär halka. Var även försiktig när du springer på rötter. 

Sjukvårdspersonal under Höga Kusten Trail

Vid Slåttdalsberget, Slåttdalsskrevan och Entré Syd finns sjukvårdare med utrustning för lättare skador. Vi har även anlitat EventCare som till vardags är verksamma inom sina specialiteter, utryckningsverksamhet inom ambulanssjukvården Västernorrland och idrottsmedicinska avdelningen vid Umeå sjukhus, vilket innebär färsk kunskap och gedigen vana att hantera akuta situationer. Vid hjälp kommer de att främst använda det första hjälpen/förband som du bär med dig i den obligatoriska utrustningen. Funktionärerna har även möjlighet att kontakta tävlingsledningen vid sjukvårdsrelaterade frågor eller vid behov av evakuering i samband med skada eller sjukdom. Deltagare får själva bekosta eventuella transporter.

Enligt obligatorisk utrustning  ska du även ha med dig egen första-hjälpen-utrustning med elastisk linda, skavsårsplåster, kompresser och sporttejp eller liknande tejp. Det är rekommenderat att komplettera den obligatoriska första-förband-utrustningen med säkerhetsnålar, tejp för mindre skärsår, vätskeersättningstabletter och smärtstillande tabletter. Var noga med hygien i samband med sårhantering, använd rikligt med rent vatten och tvål för att tvätta sår och eventuella skavsårsblåsor som skall punkteras.

Avbryta Höga Kusten Trail

På grund av att det finns ett fåtal vägar som tangerar Höga Kusten Trail  så går det inte att avbryta Höga Kusten Trail annat än vid Checkpoint Entré Syd eller Checkpoint Skuleberget. Härifrån kan funktionärer hjälpa dig att kontakta taxi . Om du väljer att inte fullfölja loppet ber vi er om att kontakta en funktionär på någon checkpoint eller ringa tävlingsledning på nummer 070-540 85 77.

HÖGA KUSTEN TRAIL